Overige nieuws

evidence basedDoor: Jitske Hoefnagels, Student huidtherapie aan de Haagse Hogeschool

Stel je eens voor dat een collega huidtherapeut een bepaalde huidaandoening op een andere wijze behandelt dan jij. Zou die beter zijn? Of een patiënt vraagt zich af of een nieuwe behandeltechniek iets voor hem of haar zou kunnen betekenen. Het zou kunnen  dat je daar vanuit je expertise en ervaring geen antwoord op hebt. Maar dat je daarvoor  meer informatie nodig hebt vanuit wetenschappelijk onderzoek.

Gedurende de opleiding Huidtherapie aan de Haagse Hogeschool kreeg ik al vanaf de eerste dag lessen in onderzoeksmethoden. Dat varieerde van het ontwikkelen van een onderzoeksplan tot het opstellen van enquêtes en het presenteren van de onderzoeksresultaten. Door hier zo actief mee bezig te zijn, werd het belang van onderzoek voor het vak huidtherapie steeds duidelijker voor me.
In mijn artikel in het Nederlands Tijdschrift Voor huidzorg van juni 2018 beschrijf ik het belang en het proces van Evidence Based Practice binnen huidtherapie.

huidreinigingDoor: Ellen Kuijper-Kuip

In een biologieboek van mijn eerste klas middelbare school stonden allerlei gezondheidstips. Een paar daarvan kan ik me nog letterlijk voor de geest halen: begin de dag met diepe ademhalingsoefeningen, voor het open raam, zodat je longen goed ververst worden met schone frisse lucht. Én spaar regenwater op, want daar kun je je huid en haren mee spoelen en die worden daar zo heerlijk zacht van. Ik heb dat zelfs nog een tijdje gedaan en plaatste als het regende een teiltje in de tuin, om daarmee het begeerde schone regenwater te verkrijgen. Vandaag de dag zal geen mens het meer in zijn hoofd halen om regenwater op te sparen en op de meeste plaatsen in Nederland zijn ademhalingsoefeningen voor het open raam ook niet meer een heel goed idee. Sterker nog: als je een tijdje buiten hebt vertoefd, is dat een goede reden om je huid goed schoon te maken voor je naar bed gaat. Roet en vuildeeltjes zijn duidelijk zichtbaar als je een watje met lotion over je gezicht haalt. Dat bracht mij op de volgende vraag: Hoe maak je je huid goed schoon? In het Juni nummer van het Nederlands Tijdschrift Voor Huidzorg lees je het eerste deel van mijn inventarisatie over huidreiniging.