Opnieuw presenteren

previous arrow
next arrow
Slider

NTVH presentatie tijdschriften

previous arrow
next arrow
Slider

Aanmelden nieuwsbrief NTVH

De Nieuwsbrief van het NTVH komtregelmatig uit. U kunt zich hieronder aanmelden als u de nieuwsbrief wilt ontvangen. Er zijn geen kosten aan verbonden en u kunt zich zelf altijd weer afmelden.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden abonnement NTVH

link voor abonnement

Abonnementen NTVH

Het opzeggen en aanvragen van een abonnement NTVH loopt via onze abonnementen administratie.
Opzeggen en aanvragen van een abonnement kan dus alleen via het menu met de knop Abonnement NTVH.

Kies daarna de juiste categorie die voor u van toepassing is.

Dat geldt ook voor andere vragen ten aanzien van het abonnement NTVH. Kies daarvoor ook de juiste categorie.

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

Laatste blog

wondzorg sites

www.ntvw.nl
www.startwondverzorging.nl
www.wondprofessionals.nl
Slider

Slim zoeken

nvh congres

Huiddag HHS 17 april

Volledig artikel, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift Voor Huidzorg, negende jaargang, editie 5, mei 2019
De themadag die De Haagse Hogeschool opleiding huidtherapie onlangs organiseerde stond in het teken van ondernemen. Aspecten als het zien en pakken van kansen, maar ook inzicht in marketing en trends werden besproken. Ervaringsdeskundigen uit de huidtherapie, dermatologie en de bedrijfskunde belichtten, ieder vanuit een eigen expertise, de verschillende onderwerpen. De dag werd voornamelijk bezocht door 240 studenten van de opleiding in Den Haag en 45 zorgprofessionals (Alumni en genodigden). De presentaties en de structuur van het programma waren voor beide doelgroepen van hoog niveau. Wij raden alumni die deze dag niet hebben bezocht dan ook zeker aan om bij een volgende gelegenheid aan te sluiten.

Kansen zien
We hebben het in het NTVH al vaker besproken, de huidtherapeut is niet slechts een behandelaar, maar moet van vele markten thuis zijn. Ondernemen is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je voor een beroep in de zorg kiest. Zeker huidtherapeuten van het eerste uur, collega’s die nu in de fase van pensioen en overdracht van de praktijk zijn, hadden het vaak moeilijk met het ondernemingsaspect van hun werk. Dan is het mooi om te zien dat juist uit deze gelederen vandaag twee prachtige voorbeelden komen van ondernemende huidtherapeuten die in de ontwikkeling van hun beroep altijd het ondernemerschap mee hebben laten wegen. In de openingspresentatie neemt Ellen Kuijper ons mee in een speelse presentatie waarin ze  aan de hand van beelden haar levensloop schetst. Haar pad liep langs zeer uiteenlopende beroepen, lang niet allemaal in de zorg, maar alle droegen bij aan waar ze uiteindelijk als huidtherapeut is gekomen. In haar functie als operatieassistente leerde ze over de rol in een multidisciplinair team. Haar tijd als stewardess bij de KLM bracht haar in alle uithoeken van de wereld en leerde haar met mensen omgaan, behoeften zien en daar op de juiste manier op in te spelen. In de huidtherapie kwam uiteindelijk alles samen en droeg ze bij aan de BIG-registratie van de huidtherapeuten, aan onderwijs en aan het uitdragen van het beroep naar andere disciplines. Dit alles werd in november 2018 nog bekroond met de eerste Timmy Marcus Award van de beroepsvereniging NVH.

Kansen pakken
Een tweede voorbeeld komt tot uiting in de presentatie van Janny Sanders tijdens het middagprogramma. Janny belicht de multidisciplinaire mogelijkheden voor de huidtherapeut, gezien vanuit haar praktijk. Ze maakt deel uit van de Limburgse praktijk Roumen, Pol en Sanders, die als maatschap georganiseerd is. Deze praktijk is een begrip in het zuiden, niet in de laatste plaats door de inzet van oprichtster Toos Roumen. Toos, die al verschillende malen een schijnbeweging richting haar pensioen maakte maar het vak nog niet kan loslaten, is bij het overgrote deel van haar collega-huidtherapeuten bekend als een enthousiast voorvechter van de multidisciplinaire samenwerking. Deze visie heeft mede de structuur van de huidige praktijk Roumen, Pol en Sanders bepaald. Met haar praktijk aan huis in Roermond was Toos in 1998 een van de eerste huidtherapeuten in Nederland. Al snel zocht ze uitbreiding en die vond ze in het nabijgelegen ziekenhuis in Weert, waar ze een behandelkamer huurde. Vanuit die locatie zocht ze de samenwerking in het ziekenhuis met andere disciplines. Een volgende praktijkruimte werd gevonden binnen een fysiotherapiepraktijk in de plaats Echt en ook daar werd weer samengewerkt. Vanaf 2016 maakt de praktijk met twee behandelkamers deel uit van het gezondheidscentrum aan de Bredeweg in Roermond. Ook hier is weer bewust gekozen voor een locatie die niet alleen goed toegankelijk is voor de patiënt, maar waar ook met meerdere disciplines  kan worden samengewerkt. Er zijn onder andere twee huisartsen, een grote apotheek, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een diëtiste, maar ook een tandarts, een praktijk voor jeugd- en gezinszorg en de GGZ. Aanwezigheid in een dergelijk centrum maakt niet alleen de mogelijkheden tot samenwerking groter, maar het is ook goed voor de bekendheid van de huidtherapie. De huidtherapeuten in deze praktijk zien kansen en pakken deze ook. Het team bestaat inmiddels uit zes therapeuten. In het ziekenhuis werken ze samen met de afdeling dermatologie, waarvoor ze verschillende handelingen uitvoeren. Ook op de afdeling oncologie is er een zeer intensieve samenwerking met de mammacare verpleegkundigen. Daarnaast werkt de praktijk samen met de afdeling fysiotherapie waar de ervaring leert dat dit geen concurrentie hoeft te zijn, maar juist heel complementair kan werken.

Living is learning
Dit is de titel van het boek van Britt van Mensvoort, dat onlangs is verschenen. Vaste lezers van het NTVH kennen Britt van haar artikelen die ze met regelmaat voor ons schrijft. Britt belicht in haar presentatie de groeiende drang naar perfectie op alle fronten en hoe deze drang de mensheid in haar greep heeft. Perfectie in werk, leefsituatie, carrière, uiterlijk, noem maar op! En deze perfectie is dus niet haalbaar en niet vol te houden. Het gevolg is  depressie, door de World Health Organisation (WHO) inmiddels uitgeroepen tot ziekte nummer één wereldwijd. Depressie gaat gepaard met angst om te falen en met eenzaamheid. Achter veel van de huidproblemen die de huidprofessional ziet zit veel meer dan alleen het zichtbare probleem. Klachten vertellen een verhaal. Kijk verder dan alleen de klacht die je als behandelaar ziet. Een beter begrip van deze klachten is bijna automatisch een route naar multidisciplinair behandelen. De huidtherapeut in combinatie met bijvoorbeeld de psycholoog, een lifestyle coach, een diëtiste is in de visie van Britt het antwoord op hedendaagse klachten. Ze wijst daarbij op de structuur binnen de hogeschool waar al veel disciplines zijn vertegenwoordigd. Op de hogeschool kan men dus  al aan de slag gaan met een multidisciplinaire benadering. De grondleggers van de huidtherapie en de multidisciplinaire samenwerking moesten dit nog in de praktijk uitproberen en ondervinden, zoals Ellen en ook Toos en haar collega’s in de maatschap deden. Studenten kunnen met de huidige inzichten en structuren nu al een aanvang maken met een multidisciplinaire positie voor huidtherapie.

Ondernemen begint bij jou, bij de eigenschappen in jou die jij weet aan te boren en weet in te zetten. Daarbij is authenticiteit van belang. Wat drijft jou, hoe komt het dat je dit vak hebt gekozen en wat wil je betekenen voort een ander? Alles in je leven draagt daaraan bij, zoals Ellen in de eerste presentatie van de dag ook al liet zien. Britt sluit haar presentatie en daarmee de dag af met haar stelling: ‘Ondernemerschap is samen op zoek gaan naar nieuwe waarden’. Geen sluitende formule, maar een benadering die ruimte laat voor een authentiek geluid. Die authenticiteit die we al noemden, en waar we in het NTVH ook altijd naar op zoek zijn. Deze eerste huiddag aan De Haagse Hogeschool in 2019 heeft wat ons betreft een mooie, volledige en zeer bruikbare boodschap meegegeven aan haar bezoekers. We kijken met veel belangstelling uit naar de volgende evenementen!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor 2019/ 2020 heeft de opleiding een aantal events in de planning staan:

Technologie voor de Huidzorg.
Maandag 27 oktober 2019
Gekoppeld aan Minor onderwijs, deelname van  niet studenten op uitnodiging
Kwaliteit van leven.
Maandag 20 januari 2020
Gekoppeld aan Minor onderwijs, deelname van  niet studenten op uitnodiging.
Huiddag 2020
Maandag 6 maart 2020
Thema nog nader te bepalen, vanuit de focus Innovatie en optimalisatie.
Doelgroep: studenten, alumni, zorgprofessionals
International Meeting on Skin Care Research.
Maandag 15 juni 2020
Gekoppeld aan het ToWin blok (Haagse Hogeschool thema’s) Focus ligt op onderzoek binnen de huidzorg. Deelname van  niet studenten op uitnodiging.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Data zijn onder voorbehoud

NTVH HOME

februari 03, 2022
link voor abonnement
Publicaties NTVH 158 Redactie NTVH

Nederlands Tijdschrift Voor Huidzorg

Het Nederlands Tijdschrift Voor Huidzorg is het vakblad voor de huidzorg. In deze onafhankelijke uitgaven belichten we ziektebeelden en behandeltechnieken, maar kijken we ook naar persoonlijke ontwikkeling en marktontwikkeling. Naar politiek en naar het…
maart 14, 2021
Afbeelding 1
Publicaties NTVH 1222 Redactie NTVH

De huid onder de loep

Onze cellen weten precies wat er van hen verwacht wordt, waar en wanneer ze dat specifieke kunstje moeten doen en met wie ze het beste kunnen samenwerken om de klus te klaren. Ze hebben geen enkele andere ambitie dan te doen waarvoor ze bedoeld zijn en ze…
maart 13, 2021
foto 1
Publicaties NTVH 1465 Redactie NTVH

Een CAO voor de huidtherapie, haalbaar en wenselijk?

Onlangs zag ik het op social media weer voorbijkomen: een vraag naar een CAO voor huidtherapie. Aangezien ik al lang “in het vak zit”, is het niet voor het eerst dat ik deze vraag voorbij zie komen. Logisch ook in deze roerige tijden, waarin we alle zeilen…
maart 13, 2021
afb. 2
Publicaties NTVH 1050 Redactie NTVH

Veiligheid in (cosmetische) huidzorg

Maandag 6 januari 2020 zond het televisieprogramma Radar een item uit over de veiligheid van cosmetische ingrepen. Het ging hier heel specifiek om de wildgroei aan aanbieders die ongekwalificeerd en zonder enige opleiding cosmetische behandelingen aanbieden…

Online publicaties NTVH

apr 06, 2020 1774
online vrouw
Op huidzorg.nu publiceren wij, uitgever en redacties van het Nederlands Tijdschrift Voor…

Presentatie NTVH nr. 3

apr 01, 2020 1541
Default Image
Play
Slider

Laserontharing in de mond

aug 27, 2019 4279
mariska
Uit de praktijk van de huidtherapeut:Laserontharing in de mondDoor: Mariska van Dinteren…

Jeuk-krabben-jeuk

aug 27, 2019 5393
jeuk
Op zoek naar een meetinstrument voor chronische jeuk Volledig artikel, gepubliceerd in…
Stel een vraag