chesikOnze huid is de eerste barrière tegen schadelijke invloeden uit de buitenwereld, zoals microben, chemische of fysieke aanvallen, straling en vervuiling. Om haar taak zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, is de huid uitgerust met diverse mogelijkheden. Zo is het immuunsysteem van de huid voortdurend alert op schadelijke invloeden van buitenaf en reageert indien nodig door middel van een anti-inflammatoire reactie. En wanneer de cellen in de huid gestrest raken, bijvoorbeeld door UV-straling of een bacteriële infectie, dan stijgt het ontstekingsniveau van de weefsels, in een poging om de ontstane schade te herstellen. Als de inflammatiereactie voor het lichaam echter te heftig is, kunnen er symptomen als roodheid, zwelling en/of pijn ontstaan.

Wanneer er sprake is van chronische ontstekingsreacties in de wanden van de oppervlakkige haarvaatjes en in de huid, spreken we van Rosacea. Rosacea komt weliswaar bij zowel mannen als vrouwen voor, maar drie keer zo vaak bij vrouwen. De symptomen variëren van mild blozen, diffuse roodheid (erytheem), zichtbare haarvaatjes en bultjes, tot extremere vormen hiervan. Vanwege deze symptomen wordt rosacea vaak verkeerd gediagnosticeerd als acné. Hoewel rosacea redelijk veel voorkomt, wordt de conditie nog steeds niet goed begrepen.

In een eerste artikel in het NTVH van december 2016bespreekt Dr. Daniel Chesik Rosacea, de factoren van invloed, de manier van diagnosticeren en draagt hij praktische behandelopties aan voor de huidtherapeut. Het artikel gaat dieper in op klinische oorzaken en moleculaire aspecten.

In februari 2017 geeft Dr. Daniel Chesik een seminar met de titel “Rosacea: Natural History, Progression and Management”. Gedurende dit seminar worden verschillende aspecten van rosacea belicht. Ook zullen tijdens dit seminar verschillende behandeltechnieken aan bod komen. Voor meer information over dit seminar kunt u contact opnemen met Dr. Chesik, via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Dr. Daniel Chesik komt uit de Verenigde Staten. In Duitsland studeerde hij moleculaire biologie aan de Universiteit van Bremen. Door het intensief bestuderen van de werking van de cel op moleculair niveau, heeft hij veel expertise opgebouwd op het gebied van celgroei, weefselherstel en wondgenezing. Na zijn studie heeft hij elf jaar lang onderzoek verricht aan de Universitair Medisch Centrum Groningen. Vervolgens richtte hij een praktijk op in Assen en in Groningen. Hier behandelt hij mensen met huid- en vaatproblemen. Ook houdt hij zich bezig met de behandeling van  huidveroudering.