Leerzame lessen van het vierde Microbioom Forum  

Begin April vond in Amsterdam het vierde Microbioom Forum plaats. Het ging op dit congres voornamelijk over de nieuwste visies ten aanzien van de rol van microben, de rol die bacteriën spelen in onze darmen en over hun invloed op ons immuunsysteem, met ziektes zoals coeliakie, eczeem en mentale aandoeningen als gevolg. Daarnaast waren er ook enkele lezingen ging over het microbioom in relatie tot de huid. NTVH redacteur Marcelline Goyen ging voor u en ons op zoek naar bruikbare inzichten, en trof onder andere de Nederlandse professor dr. Ger Rijkers, professor in de Biomedical and Life Sciences aan het University College Roosevelt in Nederland.

Rijkers houdt zich al jaren bezig met de rol van de darmen bij ziekten als eczeem en de inzet van probiotica daarbij. In het verleden sprak Marcelline hem al eens uitgebreid over de rol van het darmmicrobioom bij acne en ze woonde lezingen van hem bij, zoals op het congres Microbiota Management in Utrecht, in 2013. Hij is – net als Marcelline – van mening dat helaas nog te weinig artsen zich bewust zijn van het belang van het microbioom bij gezondheid en ziekte. Opvallend genoeg zijn op dit congres zelfs geen dermatologen aanwezig, en dat terwijl we ruim anderhalve kilo aan microben bij ons dragen, waarvan een aanzienlijk deel op de huid. Als we de sprekers op het congres mogen geloven, dan weten we nog niet half hoe groot de invloed van die microben op onze gezondheid zijn. Daaruit kunnen we opmaken dat we in de toekomst meer aandacht moeten besteden aan onze microben en ze als onze bondgenoten beschouwen en niet per definitie als onze vijanden. Momenteel wordt nog te weinig gekeken naar het belang van een stabiel microbioom en teveel gekeken naar individuele pathogene microben.

Denk bijvoorbeeld aan de Staphylococcus aureus, veroorzaker van tal van infectieziekten en mogelijk ook een rol spelend bij (de verergering van) eczeem. Wanneer echter de samenstelling van een microbioom stabiel en gezond is, kan een enkele - in potentie - pathogene microbe eigenlijk geen infectie veroorzaken. Juist het ontbreken van voldoende en AMP-producerende bacteriën op een verstoorde huid, kan er de oorzaak van zijn dat pathogene microbe de kans krijgen en een infectie veroorzaken, en (wellicht) niet andersom.

Lees meer achtergronden over het Microbioom Forum 2017 en de ervaringen van Marcelline op dit internationale forum in NTVH 5, mei 2017